Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

Informace pro rodiče

Nejkritičtější období ve vývoji zraku je první rok života dítěte. Aby byly co nejdříve odhaleny refrakční vady oka (ametropie), měl by být zrak dítěte změřen optimálně v 10 až 12 měsíci věku. Ametropie představuje nejčastější příčinu tupozrakosti a může být zjištěna pouze měřením oční refrakce.

Pro měření zraku takto malých dětí je přístroj Plusoptix skvělou a jedinečnou volbou.

 

Jak probíhá screening?

Screening zraku dětí může probíhat v těchto krocích či variantách:

  • Přístroj Plusoptix má přímo Váš pediatr nebo oftalmolog a ten Vaše dítě otestuje. Od 1. 1. 2022 je vyšetření přístrojem Plusoptix v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost hrazeno pojišťovnou. První vyšetření by mělo být provedeno v období mezi 6 až 12 měsícem (optimálně v rozmezí 10-12 měsíce) s kontrolním vyšetřením za 6 měsíců, tj. zpravidla do osmnáctého měsíce věku. V případě pozitivního nálezu je dítě odesláno k odbornému vyšetření (dle místní dostupnosti ortoptista, zrakový terapeut, oční lékař). Součástí doporučení k odbornému vyšetření je i vytištěný nález měření (certifikát). 
    Vyšetření je prováděno 2x za život v případě negativní rodinné anamnézy. Při pozitivní rodinné anamnéze závažných očních vad (amblyopie, strabismus, hypermetropie, myopie, astigmatismus a jiné vrozené oční vady) se test opakuje ve 2 a ve 3 letech věku dítěte, maximálně 4x za život
  • Pediatr může také kontrolovat zrak Vašeho dítěte pouze pomocí oční tabule a dozná-li názoru potřeby vyšetření přístrojem Plusoptix, odešle Vás na vyšetření do ortoptiky. Výsledek vyšetření ortoptistou je buď „V pořádku“ či „Vyšetřit podrobněji“. V druhém případě jste odesláni na podrobnější vyšetření s dítětem ještě k očnímu lékaři.
  • Screening přístrojem Plusoptix provádí i některé optiky a zrakoví terapeuti.
  • V mateřských školách, kde obvykle měření s pomocí přístroje Plusoptix by každé vyšetřené dítě mělo dostat certifikát s vyhodnocením nebo písemnou zprávu.  V případě výsledku “Vyšetřit podrobněji” byste měli jít s dítětem ještě k očnímu lékaři na podrobnější vyšetření.
  • Bez doporučení od pediatra je úhrada screeningového testu přístrojem Plusoptix zařazena do preventivních programů pojišťoven.

Jak se děti učí vidět?

Proces vidění lze rozdělit na dvě části, a sice přijetí obrazu očima a přenos obrazu do zrakového centra v mozku. Souhru mezi očima a mozkem musí novorozenci nacvičit, aby správně fungovalo nervové spojení mezi očima, zrakovým centrem a oční motorikou. Z tohoto důvodu je první rok dítěte nejdůležitější pro správný vývoj binokulárního vidění – tedy vidění oběma očima. Výskyt očního onemocnění v tomto věku vede k nenapravitelným chybám ve vývoji vidění. Oči a mozek nejsou správně secvičeny a dítě nikdy nedosáhne optimálních zrakových schopností, což vede ke slabozrakosti nebo tupozrakosti. Tupozrakost je zhoršení zrakové ostrosti jednoho oka, které je způsobené nedostatečnou zrakovou stimulací v kritickém období vývoje vidění, obvykle bez na první pohled zřetelné oční vady.

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci